Συμβουλές για τις εξετάσεις του ECPE – Michigan Proficiency, Μέρος 1ο: Writing
31 Οκτωβρίου 2017
Πώς να αποφύγετε το άγχος των εξετάσεων
17 Απριλίου 2018

Συμβουλές για τις εξετάσεις του ECPE – Michigan Proficiency, Μέρος 2ο: Listening

Αν θέλεις πραγματικά να περάσεις τις εξετάσεις ECPE – MICHIGAN PROFICIENCY, η οργάνωση της δουλειάς σου είναι το σημαντικότερο μέρος της προετοιμασίας σου. Να μάθεις δηλαδή το πώς θα χρησιμοποιείς το χρόνο και την ενέργειά σου με αποτελεσματικότητα ,ώστε να επιτύχεις τον στόχο σου!
Ακολουθούν χρήσιμα tips και συμβουλές που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία των εξετάσεων του ECPE.

Tο πιστοποιητικό ECPE (Proficiency) είναι ένα επίσημο αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Γ2 όπως αυτό ορίζεται από το Κοινό Ευρωπαικό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR). Απονέμεται από το Πανεπιστήμιο του Michigan, ένα από τα κορυφαία Δημόσια Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της γλωσσικής έρευνας, με πολύχρονη εμπειρία στη δημιουργία και ανάπτυξη μεγάλης ποικιλίας εξετάσεων για την Αγγλική γλώσσα.
Eίναι επίσημα αναγνωρισμένο ως αποδεικτικό γλωσσομάθειας από το Ελληνικό κράτος και τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ιδιωτικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, αεροπορικές εταιρείες, ναυτιλιακές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, κλπ.).

H δομή και το περιεχόμενο των εξετάσεων Proficiency Michigan ECPE, περιλαμβάνει τέσσερης τομείς εξέτασης:

1. Παραγωγή Γραπτού Λόγου (Writing),

2. Κατανόηση ακουστικού κειμένου (listening),

3. Κατανόηση γραπτού λόγου – Κείμενο με Κενά – Λεξιλόγιο – Γραμματική (GCVR) και

4. Παραγωγή Προφορικού Λόγου (Speaking).

Τα τρία πρώτα μέρη (Writing, Listening, και GCVR) αποτελούν τις γραπτές εξετάσεις και δίνονται την ίδια ημέρα με διάρκεια εξέτασεις περιπου 140 λεπτά . Το τέταρτο μέρος, η προφορική εξέταση (Speaking), πραγματοποιείται είτε την ημέρα των εξετάσεων είτε σε προγενέστερη ή μεταγενέστερη αυτών ημερομηνία με διάρκεια εξέτασεις περιπου 25-35 λεπτά.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με το Listening.

Κατανόηση ακουστικού κειμένου (listening) χρόνος 35-40 λεπτά

Στην κατανόηση προφορικού λόγου (Listening) δεν χρησιμοποιούνται ποτέ τοπικές ή άλλες διάλεκτοι ούτε ακούγονται εξωγενείς ήχοι. Οι υποψήφιοι ακούν μονολόγους ή διαλόγους από ομιλητές των οποίων η μητρική γλώσσα είναι τα Αγγλικά στην αμερικανική εκδοχή τους.

Το listening αποτελείται από 3 μέρη.

1. To πρώτο μέρος της ακουστικής εξέτασης περιλαμβάνει σύντομους διαλόγους με 3 επιλογές απαντήσεων για τον καθένα. Είναι σημαντικό να μην μείνετε πίσω στις ερωτήσεις. Αν δεν καταλάβετε αυτό που ακούσατε σε ένα διάλογο, βάλτε μία απάντηση στην τύχη και προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση. Το να θυσιάσετε 1-2 ερωτήσεις με αυτό τον τρόπο είναι αποδεκτή πρακτική.
2. To δεύτερο μέρος της εξέτασης του ECPE περιλαμβάνει σύντομες προτάσεις με 3 επιλογές απαντήσεων για την κάθε μία. Ισχύουν τα ίδια με αυτά που αναφέραμε παραπάνω.
3. Για να βελτιώσετε την κατανόηση Αγγλικών της καθομιλουμένης, συνιστούμε την παρακολούθηση ταινιών με Αμερικανικές προφορές.
4. Το 3ο μέρος της εξέτασης είναι και το μόνο που περιλαμβάνει εκτεταμένους διαλόγους. Οι οδηγίες του ECPE για το τρίτο μέρος αναφέρουν πως οι υποψήφιοι μπορούν να κρατούν σημειώσεις και υπάρχει χώρος για αυτό στο έντυπο με τα θέματα.
5. Να θυμάστε όταν κρατάτε σημειώσεις να χρησιμοποιείτε τον πιο σύντομο τρόπο γραφής και σύμβολα αντί για ολόκληρες λέξεις ή προτάσεις.
6. Το να κρατάτε σημειώσεις μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε σε αυτό που ακούτε τη δεδομένη στιγμή αντί να πανικοβληθείτε για το πόσο δύσκολο θα είναι να θυμάστε τα πάντα αργότερα.
7. Μία συμβουλή είναι να αγνοήσετε τις επιλογές της απάντησης και απλά να προσπαθήσετε να εντοπίσετε και να θυμάστε τα σημεία τα οποία είναι τα πλέον σημαντικά.
8. Μία άλλη τεχνική είναι να δείτε τις επιλογές των απαντήσεων ενώ ακούτε το διάλογο και να προσπαθήσετε να τις συνδέσετε με αυτό που ακούτε.
9. Να θυμάστε οτι δεύτερο άκουσμα της εξέτασης δεν υπάρχει.
10. Μπορεί το listening του Michigan να είναι μία βατή και απλή ως προς τη δομή της εξέταση ,αλλά μην το υποτιμάτε.
11. Το σημαντικότερο όλων είναι η απόλυτη συγκέντρωση από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της εξέτασης.
12. Θυμηθείτε επίσης ότι, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέρη της εξέτασης, το να βελτιωθείτε στο listening είναι περισσότερα θέμα εξάσκησης και λιγότερο θέμα διδασκαλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *